7/31/2018

Így tanulhatsz könnyedén nyelveket

Sziasztok!


Nagyon sok embernek sajnos nehezére esik elkezdeni egy nyelv tanulását vagy maga a nyelv tanulása is nehézségeket okoz. Én már sok nyelvet tanultam (ez nem jelenti azt, hogy jól beszélem mindegyik nyelvet, amit elkezdtem, mert például észtül csak pár szót tudok) és ebben talán mondhatom magamat "tapasztaltnak", szóval írok egy bejegyzést a nyelvtanulás titkairól, amivel könnyebben veheted a nyelvtanulás magas akadályait. 
Russia / Oroszország - flag / zászló

Slovakia / Szlovákia - flag / zászló
A képek csak példák.

1. Először az alapokat!
Szia! Mi újság? Hogy vagy? Köszönöm. Bocsánat! etc... 
Ezek a szavak a leglényegesebbek, hogyha valakivel társalogni szeretnél. Ezt nemcsak magyarul, de más nyelveken is illik megtanulni és használni.

2. Szavak, szavak, csodálatos szavak!
Nos, igen. Második lépésünk a szavak, igék, melléknevek, főnevek stb... megtanulása. Ezeknek a megtanulása a jövőbeni mondat és szövegalkotáshoz feltétlenül szükségesek. Gyakorlatilag enélkül (szavak) nincs mondat.

3. Ragozások, képzések és minden finomság
Mikor, mit, hogyan és miért.

4. KIEJTÉS ÉS HELYESÍRÁS
Ez a legfontosabb szerintem. Ha megtanulsz egy nyelvet jól, de kiejteni vagy leírni helyesen nem tudod, akkor veszett az ügy, ugyanis akkor nem érti meg a "külföldi", hogy mi a bánatot akarsz neki mondani. Nem tudja kivenni a szavaidból, hogy 5 tonna tojást vagy 50 patront kérsz. 
Ha helyesen írni sem tudsz, az nagyon gáz. Nem azért, mert gáz, hanem mert leírni sem fogod tudni azokat a szavakat, amit kiejteni főképp nem tudsz. Ha hivatalba mész és adatokat kell kitölteni nem tudod helyesen kitölteni a lapot és kinevetnek. 
Erre egy példa: 
Nationalität: ungaris vagy ungarish esetleg hungarian és maygar
Gyönyörű példa, nem igaz?

5. Mondat és szövegalkotás, szerkezeti felépítés és a többi sós vagy keserű nyalánkság
Ez már nehezebb dolog, de gyakorlással és idővel meglehet mindent tanulni.

6. Tanulj filmekből és dalszövegekből, amit magad fordítasz le az internetes és papírszótárak segítségével!

Ha hasznosnak találod a bejegyzést, akkor örülnék egy megosztásnak!


Kövess be Instagramon is! @ancsika97 

7/27/2018

Fantáziafejlesztés olvasással

Sziasztok!


Ti hallottatok már arról a "tényről", hogy ha sokat olvasol, akkor fejlődni fog a fantáziád? Én is. De ez a bejegyzés nem egy olvasásbarát tartalom lesz (azaz nem fogok benne papolni arról, hogy olvass). Szóval chill és figyelj!

Tapasztalataim alapján írom ezt a bejegyzést (mert hát mi más alapján írhatnám).

Könyvet kezdtem el írni az életemről, ami nem is igazán az életemmel kapcsolatos témával foglalkozik, hanem inkább a siker titkával kapcsolatban írok egy szöveget, amit leginkább a vállalkozni vágyók számára ajánlok. Leírom benne azt, hogy mi szükséges (személyiségileg) ahhoz, hogy jó üzletember/üzletasszony legyen valaki. Ezelőtt az életrajzi könyvem előtt kezdtem el írni egy romantikus történetet, ami gyakorlatilag szinte teljes mértékben egy fantázia szüleménye (mivel nem hiszek a szerelemben és nem is fogok). Ebben a könyvben viszont élményeket osztok meg az olvasóval, illetve pár látványosság nevét írom le benne, amit érdemesnek tartok egy adott országban, településben, városban vagy faluban megtekinteni. Szerelmi történet, egy kis izgalommal, utazással és egyéb mókával. Ezt a könyvet gyakorlatilag mikor elkezdtem durván falni a könyveket (sokat olvasni, aki nem értené), ekkor kezdett a képzeletem kicsit lejjebb barangolni  és nem tudtam folytatni napokig, sőt hetekig a jó kis könyvem írását. 

Az olvasás igenis fontos, de egy hátránya van: csökkenti a fantázia tudományát és teljességét.

Kövess be Instagramon is! @ancsika97

7/18/2018

Pár "hivatalos" szó, amit eddig nem ismertél

1. Bármely olyan információt, amely elterjed (szaporodik), mémnek nevezünk (amely elnevezés egyes esetekben túlságosan is jól rímel a rémre. Egy sikeres mém nem feltétlenül igaz.)
Forrás: Richard Brodie: A jobbnál is jobban c. könyv

2. Evangelizáció: (Az én szavammal leírva ez a szó azt jelenti, hogy hittérítés.) Az az elgondolás, miszerint kiemelkedően fontos másokat is rávenni egy bizonyos hiedelemrendszer felvételére.
Forrás: -//-

3. Rapport: Egy kis bizalommal és jóindulattal fűszerezett kölcsönös megértés.

Kövess be Instagramon is! @ancsika97

7/11/2018

Szociális fóbia legyőzése

Sziasztok!



Életemben nem gondoltam volna, hogy erről pont itt, pont most írni fogok.

Kiskorom óta féltem az emberektől. Nem szerettem emberek között lenni, mert féltem, hogy bántani fognak (nem tudom miért azaz nem tudom az okát). Először nem bírtam az első sorban bulizni a barátaimmal egy koncerten, aztán minél többet akartam otthon lenni és nem kimozdulni. Elkezdtem úgymond felvenni az antiszociális emberek szokásainak egy részét (ennek persze mára már vége).




"Szemléld a világot pozitívan, mert igazából minden pozitív körülötted!"

Amikor nagyon jó napom volt és ki kellett mozdulnom hivatalba vagy akárcsak boltba, mindig mindenkivel kedves voltam, és előzékeny. A buszon átadtam a helyemet egy idős néninek. Mindenkire rámosolyogtam és amikor kérdeztek/kértek valamit tőlem, segítőkészen segítettem. Aznap délután nyertem egy ingyen könyvet, aminek az ára a boltokban 4.000 HUF. Istentől kaptam szerencsét és legfőképpen támogatást illetve szeretetet.

Kövess be Instagramon! @ancsika97

Ne hazudj magadnak! Be akarsz követni, tudom én! Fejeld csak meg azt a "Követem" gombocskát! Látlak! 

7/10/2018

My top 5 favorite russian song (HU)

Sziasztok!


Elhoztam nektek a kedvenc videóklippjeimet és énekeseimnek a dalait! Remélem, hogy nektek is tetszeni fognak a zenék! Kövessetek be Instán! @ancsika97


1.Егор Крид - Будильник (премьера клипа, 2015)

Képen: Egor Kreed / Forrás: last.fm
Az előadó egy Egor Krid vagy Egor Kreed nevezetű 24 éves orosz énekes, aki a sármos arcával, izmos testével és ügyesen összerakott dalaival dobogtatja meg a mai napig a hölgyek szívét. Az énekes nemsokára eléri a világhírűség legmagasabb fokát, de még nem ismeri minden ország, szóval harcol a nemzetközi sikerért.

2. LIVE | SMASH, Polina Gagarina & Egor Krid - Team 2018
Képen: Polina Gagarina / Forrás: best-wallpaper.net
Az előző előadó hangjával és a 2015-ös Euróvíziós Dalfesztiválon Oroszországot képviselő csodálatos hangú hölgy énekével kápráztatják el a futball (foci) rajongókat.

3. Alex Sparrow - Сумасшедшая (Official Rus Video)
Alex Sparrow azaz Alexej Vorobjev vagy Vorobjov 2011-ben bekerült az Euróvíziós Dalfesztiválra a Get you c. dalával, amiben az énektudásával és tánctudásával is magába bolondította Düsseldorfot és a közvetítés nézőit. Ez a videó a párkapcsolaton belül történő vicces szívatásokról szól. Ne próbáljátok ki!

4. SEREBRO - МАЛО ТЕБЯ
Képen: SEREBRO - Szerebro / Forrás: AzerNews

A SEREBRO lányokat a Mi Mi Mi c. számuk által ismerheted, de van még a Mama Luba c. (Mama Lover c. angol verzió) híres daluk, ami országokat hódított meg. A feltörekvő lányok világhírnévre hajtanak. Hajrá lányok!

5. MBAND - Она вернeтся

Képen: MBAND / Forrás: Cosmopolitan RU
Ők az orosz One Direction. Nagyon híresek lettek Oroszországban és a környéki országokban. A csapat 2014-ben alakult meg és azóta is a Velvet Kiadóval dolgoznak együtt.

7/02/2018

Top 4 kedvenc rajzfilmem

Sziasztok!


1. Frozen - Jégvarázs
Előző bejegyzésben írtam róla. Imádom.

2. Minions - Minyonok


Kérdés: Ki az, aki nem szereti ezeket a pici sárga minyonokat? Most őszintén! Olyan ember a világon nincs, aki ezt a rajzfilmet nem kedveli. Lehetetlen a minyonok cukiságát és vicces megnyilvánulásaikat nem imádni.

3. Cars - Verdák


Aki szereti az autókat és/vagy az autóversenyeket, az nemcsak egyszer nézhette meg, mert nagyon jó és cuki egy mese, az tuti.

4. Vaiana - Moana


Még egy tanulságos és vicces cukisággal rukkolt elő nekünk Disney imádóknak a nagyra tartott mi kis Disney rajzfilmgyártó társaságunk.

Kövess be Instagramon is! @ancsika97

Top 4 best Disney-Musical

Sziasztok!


A kedvenc Disney Musical-jeimet hoztam el nektek ide. 

1 Frozen - Jégvarázs: Mindenki ismeri Elzát és Annát, igaz? Az egész világot meghódította és több nyelven készült belőle film és színházi darab is. Nagyon aranyos rajzfilm, amiben jól csengő dalok kaptak helyet. 


Kedvenc dalaim belőle: 

2. Descendants: Utódok: A jó és a rossz találkozása, ismerkedése és barátságkiépítése. ezekkel a jelzőkkel tudnám a film lényegét kiemelni, jellemezni.


Kedvenc dalaim belőle: 

3. Another Cinderella Story: A név mindent elmond. Cinderella sztori kicsit másképp, modernizálva Selena Gomez főszereplésével.


Kedvenc dalaim belőle:

4. HSM a.k.a. High School Musical: Ennek a filmnek várt minden tini a folytatására! Nagyon közkedvelt volt és a mai napig az, de már el lett felejtve egy kicsikét, hiszen vége.


Kedvenc dalaim belőle:

Kövess be Instagramon is! @ancsika97

Ezeket ne mondd egy randin!

Sziasztok!


Újra itt vagyok egy randis bejegyzéssel, de most arról fogok írni néktek, hogy miket nem szabad mondani egy randin.
Lányoknak egy jó pasi? :)

1. Egy pillanat, csak telefonálok egyet!
Ez többnyire azt jelenti, hogy az illető lekoptat téged.

2. Bocsi, csak az exem írt.
Mi a fene? Ez azt jelenti, hogy szóba állsz még az exeddel.

3. Csak egy haverral vagyok!
Nem illik egy randin sem telefonálni, de az, ha ezt mondod valakinek a telefonba, akkor sértődés és kiakadás várható. Ez is egy lekoptatási forma.

4. Nem nézel ki úgy, mint a képeken.
Mivel a képek azok képek, én pedig élő és mozgó ember vagyok...

5. Nem akarod befestetni a hajad xy színűre?
*sóhaj* DE, vagy várj csak... NEM
Amúgy ez azt jelenti, hogy nem tetszel az illetőnek, tehát lépj!

6. Bocsi, hogy késtem!
Gáz, ha késel! Igen, nőként is!

7. Van pasid/csajod? < Bocsi, ezt az előzőből, - a kérdésesből - kifelejtettem.
Akkor miért menne el veled randizni, ha már van valakije?!

8. Ha tudsz több nyelven is akkor miért nem mondasz valamit nekem x nyelven, meg y nyelven? < Ez inkább saját tapasztalatból jött, bocsi. Az előző randis bejegyzésnél ezt is kifelejtettem.
Ez idegesítő. Nem tudod, hogy pontosan mit mondj ilyenkor. Example me... Ez a kérdés megint azt veti fel, hogy a másik fél bizalmatlan, tehát nem bízik meg a randipartnerben SEM. Erre egy jó válasz van. "Magyarok vagyunk, akkor ne várd már el tőlem, hogy ne magyarul beszélgessek veled!" 

Kövess Instagramon is! @ancsika97

O Auto da Compadecida - Kutyaper (Kutyakívánság)

Sziasztok!


Mivel portugálul kezdtem el tanulni, ezért elkezdtem portugál nyelvű filmeket nézni és találtam egyenlőre egy jót, amiről feltétlenül kell itt írnom nektek. A címe: Kutyaper (Kutyakívánság). 

Jellemzése: nagyon vicces; kevés erőszak található benne; van mondanivalója; a film kivitelezése nagyon rossz, de ez csak még viccesebbé teszi a filmet.



Spoiler: 

1. felvonás

Van két bolond férfi, akik megölnek véletlenül butaságból egy kutyát, akinek volt egy végrendelete. Mivel minden végrendeletet végre kell hajtani, ezért azt is végre kellett hajtani, ami a kutya végrendeletében volt. Az volt benne, hogy keresztény temetése legyen, amit az egyház nem mert elfogadni, mert mégis ő csak egy kutya volt, nem pedig ember. Sikeresen tudták bizonyítani a kutya végrendeletének a valódiságát, hiszen az emberek nem hitték el, hogy egy kutyának hogyan lehet végrendelete, hiszen sem írni, sem beszélni nem tudott. Később banditák törnek be a városba, ahol embereket ölnek és rabolnak. Mindeközben 3 férfi közül (köztük az egyik főszereplő is) az újonnan a városba került Rosinha kegyeiért küzdenek, aki egyébként a polgármester lánya. A főszereplő egyike a két másik udvarlót sikeresen összeugrasztja. 

2. felvonás

 Mennyországban van mindenki. Isten kegyei elé kényszerülnek (Isten itt néger). Megbeszélik azt, hogy ki hova kerülhet, miközben Szűz Mária is megjelenik és segít a "már halott" szereplőknek bekerülni a Mennyek országába, vagy a Földre. Végül a két idióta pajtás kerül vissza a Földre Rosinhával együtt. És élnek míg meg nem halnak...


Mindezt viccesen adták elő a színészek, tehát nagyon sokat lehet rajta nevetni. 

Tanulsága: Tudj adni és tudj megbocsájtani!

Kövess Instagramon is! @ancsika97

To my best manager and stepfather ever!

Hűűűhaaa. nem is tudom, hogy hogyan kezdjem. Ez egy különleges alkalom. Ez a különleges bejegyzés egy különleges emberhez szól, akit m...